Ulubione przepisy na świeżo wyciskany sok (Cz. 1)



Odkąd posiadam sokowirówkę, świeże soki na stałe wpisały się w moją codzienną dietę. Jedna szklanka soku zastępuję mi jedną z pięciu dziennych porcji warzyw lub owoców. Towarzyszą mi do śniadania lub obiadu, a czasami nawet zastępują coś słodkiego. Z łatwością mogę dowolnie komponować ich składniki, tworząc połączenia najbardziej odpowiadające moim kubkom smakowym. A co najważniejsze, świeżo wyciskany sok smakuje mi dużo bardziej niż słodkie napoje ze sklepu. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić kilka sokowych propozycji, które ostatnimi czasy najbardziej przypadły mi do gustu.



RÓŻOWY SOK Z BURAKA

Burak ma specyficzny, mocno słodki smak - zdecydowanie nie każdy go polubi, ale polecam spróbować ze względu na jego właściwości. Zawiera duże ilości błonnika, witaminę B, która pomaga w nerwicach, przeciwdziała stresowi, depresji oraz zmniejsza napięcie nerwowe. Świetnie komponuje się z kwaśnymi jabłkami, które mają zbawienny wpływ na naszą skórę oraz procesy trawienne.

Przykładowe proporcje:

- 2 małe buraki
- 2 marchewki
- 2 jabłka

ŻÓŁTY SOK Z GRUSZKI

Gruszki mają właściwości oczyszczające oraz są pełne witamin, minerałów i błonnika. Są znane  jako środek wspomagający leczenie grypy. Są soczyste, idealnie nadają się do wyciskania. 

Przykładowe proporcje:

- 2 duże gruszki



POMARAŃCZOWY SOK Z MARCHEWKI

Klasyka sama w sobie! W czasach podstawówki mama codziennie kupowała mi butelkę marchewkowego soku jednodniowego do drugiego śniadania. Polecam mniej standardową wersję - marchew w połączeniu z selerem lub korzeniem pietruszki, które nadają przyjemny, korzenny smak.
Dlaczego warto pić sok z marchwi? Marchew wspomaga powstrzymywanie starzenia, wzmacnia odporność oraz korzystnie wpływa na wzrok. Zawiera także duże ilości beta-karotenu. 

Przykładowe proporcje:

- 4 marchewki
- 1/4 selera lub 1 pietruszka

ZIELONY SOK Z JARMUŻU

Ma piękny zielony kolor i wyjątkowo ciekawy smak. Jarmuż, jeden z cudownych naturalnych środków spożywczych, jest pełen witaminy A, witaminy C, minerałów, enzymów, a także beta karotenu. Chroni skórę, oczy oraz układ odpornościowy, a błonnik pokarmowy wspomaga oczyszczanie jelit i wzmacnia wątrobę. Jego smak jest praktycznie niewyczuwalny. Jabłko dodaje soku słodyczy, a ogórek lekki, świeży posmak.

Przykładowe proporcje:

- duża garść jarmużu
- 1 jabłko
- 1 ogórek



Warto jednak pamiętać, że owoce zawierają nie tylko masę witamin, ale także duże ilości cukru. Dlatego powinniśmy ograniczać spożycie soków owocowych do 1-2 szklanek dziennie lub wymienić owoce na warzywa.

A jakie są Wasze ulubione przepisy na świeży sok?


Unknown

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz